zanim do szczegółów - to do rozważenia kwestia ogólna - zasadnicza;
czy Stokówka naprawdę potrzebuje kolejnych udogodnień?
jeśli tak to: jakich? dla kogo? i dlaczego?
fakt jest taki: rejon jest od lat poddawany dużej antropopresji*;
i po mojemu kierunek myślenia powinien być raczej skierowany w przeciwną stronę niż makdonaldyzacja wspinania;
jedynym powodem instalowania stałych ekspresów jest trudność ze zdejmowaniem powieszonych własnych, zarówno po zrobieniu drogi - a) jak i w przypadku jej nieukończenia - b);
a) w praktyce dotyczyło to Śródbłonka - najpopularniejszej kombinacji/drogi na Stoko, po zrobieniu której zdjęcie eksów było mordęgą (oczywiście problem może dotyczyć dowolnej skośnej kombinacji na Przewieszce - niemniej jak napisałem - praktycznie dotyczył Śródbłonka);
b) plakietka nad dziuplą z Lewara; nie dało się przez nią przewiązać; a do stanu nie da się przehaczyć;
to są dwa newralgiczne miejsca, gdzie obecność stałego ekpresa jest uzasadniona;
oczywiście jeśli na Lewarze jest już ring zamiast plakietki to i tam stały eks nie jest potrzebny;
dla mnie kwestia ogólna w zasadzie wyczerpuje zagadnienie;
szczegółowo do poruszonych tematów:
>>1. Brak atestów na łańcuch jako łącznik karabinków, kwestia odpowiedzialności.
to problem prawny; ale kwestia odpowiedzialności dotyczy nie tylko nieatestowanego łańcucha; to również problem kontroli stanu wycieranego karabinka; wieszający bierze to na siebie;
>>2. Kierunek wspinania a kierunek karabinka (przechodzenie wariantów lewo-prawo - źle wpięty karabinek)
tak; na dodatek aktualnie w przypadku jednego z łańcuchów (chyba dziupla Styczniowe/Śródbłonek), karabinek jest zamontowany nie lewo/prawo a na sztorc - zamkiem do przodu;
>>3. Brak kontroli wizualnej stanu ogniw - pęknecia i rdza (łańcuchy zabezpieczone są farbą)
to raczej nie jest problem; przynajmniej z doświadczeń z betonów;
>>4. Subiektywny aspekt wizualny - dla mnie szpecą
aspekt wizualny to jest zagadnienie obiektywne - wiszące ekspresy na pewno zmieniają wizualny odbiór skały; subiektywna może być ocena i jej skalowanie; niemniej chciałbym przytomnie zauważyć, że z punktu widzenia odbioru wizualnego nie ma znaczenia czy wiszą stałe eksy, czy rozwieszone od rana przez ekipy oblegające kilka dróg;
>>5. Aspekt stylu: lokalnie rozróżniamy PP od RP, zostanie tylko lightowszy PP
prehistoria... zostaw to; epoka kijka i tzw. drugich prób, punktów w rankingu na 8a, a Ty o stylu; poza tym to rozróżnianie to wydaje się być krótkim fragmentem w historii friklajmingu (to temat na osobną rozmowę, najlepiej w realu - nie ciągnijmy go tutaj);
>>6. Szanse na jebnięcie się facjatą o łańcuch w przypadku odpadnięcia - mało prawdopodobne ale możliwe?
nie mam zdania; za to mam doświadczenia, że jeden ze stałych łańcuchów zahacza się o wspinacza;
>>7. Statyka łańcucha vs dynamiczne właściwości poliamidowych expresów
problem nie istnieje wg mnie; przejmujesz się nim, gdy celem skrócenia lotu wpinasz się punkt zakrętasem?
>>8. Aspekt edukacyjno-wychowawczy czyli skały to nie panel.
patrz makdonaldyzacja;
miło było wpaść i się wypowiedzieć - to efekt uboczny działań cenzorskich;
poz_dr
* [
sjp.pwn.pl]