Forum Wspinaczkowe :  Forum The fastest message board... ever.
Forum o ogłoszeniach, sprawach prywatnych i o wszystkim. Świętokrzyski Klub Alpinistyczny nie odpowiada za treść wypowiedzi zamieszczanych na forum. 
Idź do wątku: <---->
Akcja: ForaWątkiNowy wątekSzukajZalogujPodgląd do wydruku
Stałe expresy na przewieszce
Wysłane przez: klenio ()
Data: 27 Mar 2025 - 12:34:26

Jako, że dostałem bana na grupę na FB napiszę na tym starym panelu. Cenzor może mnie wyjebie a może coś podyskutujemy. (o ile ktoś tu jeszcze bywa)

Kilka rzeczy wydaje mi się jest do przemyślenia odnośnie montażu stałych łańcuchów:

1. Brak atestów na łańcuch jako łącznik karabinków, kwestia odpowiedzialności.
2. Kierunek wspinania a kierunek karabinka (przechodzenie wariantów lewo-prawo - źle wpięty karabinek)
3. Brak kontroli wizualnej stanu ogniw - pęknecia i rdza (łańcuchy zabezpieczone są farbą)
4. Subiektywny aspekt wizualny - dla mnie szpecą
5. Aspekt stylu: lokalnie rozróżniamy PP od RP, zostanie tylko lightowszy PP
6. Szanse na jebnięcie się facjatą o łańcuch w przypadku odpadnięcia - mało prawdopodobne ale możliwe?
7. Statyka łańcucha vs dynamiczne właściwości poliamidowych expresów
8. Aspekt edukacyjno-wychowawczy czyli skały to nie panel.

Co koledzy na to?

Opcje: OdpowiedzCytuj
Re: Stałe expresy na przewieszce
Wysłane przez: dr know ()
Data: 27 Mar 2025 - 15:57:27

zanim do szczegółów - to do rozważenia kwestia ogólna - zasadnicza;

czy Stokówka naprawdę potrzebuje kolejnych udogodnień?
jeśli tak to: jakich? dla kogo? i dlaczego?

fakt jest taki: rejon jest od lat poddawany dużej antropopresji*;
i po mojemu kierunek myślenia powinien być raczej skierowany w przeciwną stronę niż makdonaldyzacja wspinania;

jedynym powodem instalowania stałych ekspresów jest trudność ze zdejmowaniem powieszonych własnych, zarówno po zrobieniu drogi - a) jak i w przypadku jej nieukończenia - b);

a) w praktyce dotyczyło to Śródbłonka - najpopularniejszej kombinacji/drogi na Stoko, po zrobieniu której zdjęcie eksów było mordęgą (oczywiście problem może dotyczyć dowolnej skośnej kombinacji na Przewieszce - niemniej jak napisałem - praktycznie dotyczył Śródbłonka);

b) plakietka nad dziuplą z Lewara; nie dało się przez nią przewiązać; a do stanu nie da się przehaczyć;

to są dwa newralgiczne miejsca, gdzie obecność stałego ekpresa jest uzasadniona;
oczywiście jeśli na Lewarze jest już ring zamiast plakietki to i tam stały eks nie jest potrzebny;

dla mnie kwestia ogólna w zasadzie wyczerpuje zagadnienie;

szczegółowo do poruszonych tematów:

>>1. Brak atestów na łańcuch jako łącznik karabinków, kwestia odpowiedzialności.

to problem prawny; ale kwestia odpowiedzialności dotyczy nie tylko nieatestowanego łańcucha; to również problem kontroli stanu wycieranego karabinka; wieszający bierze to na siebie;

>>2. Kierunek wspinania a kierunek karabinka (przechodzenie wariantów lewo-prawo - źle wpięty karabinek)

tak; na dodatek aktualnie w przypadku jednego z łańcuchów (chyba dziupla Styczniowe/Śródbłonek), karabinek jest zamontowany nie lewo/prawo a na sztorc - zamkiem do przodu;

>>3. Brak kontroli wizualnej stanu ogniw - pęknecia i rdza (łańcuchy zabezpieczone są farbą)

to raczej nie jest problem; przynajmniej z doświadczeń z betonów;

>>4. Subiektywny aspekt wizualny - dla mnie szpecą

aspekt wizualny to jest zagadnienie obiektywne - wiszące ekspresy na pewno zmieniają wizualny odbiór skały; subiektywna może być ocena i jej skalowanie; niemniej chciałbym przytomnie zauważyć, że z punktu widzenia odbioru wizualnego nie ma znaczenia czy wiszą stałe eksy, czy rozwieszone od rana przez ekipy oblegające kilka dróg;

>>5. Aspekt stylu: lokalnie rozróżniamy PP od RP, zostanie tylko lightowszy PP

prehistoria... zostaw to; epoka kijka i tzw. drugich prób, punktów w rankingu na 8a, a Ty o stylu; poza tym to rozróżnianie to wydaje się być krótkim fragmentem w historii friklajmingu (to temat na osobną rozmowę, najlepiej w realu - nie ciągnijmy go tutaj);

>>6. Szanse na jebnięcie się facjatą o łańcuch w przypadku odpadnięcia - mało prawdopodobne ale możliwe?

nie mam zdania; za to mam doświadczenia, że jeden ze stałych łańcuchów zahacza się o wspinacza;

>>7. Statyka łańcucha vs dynamiczne właściwości poliamidowych expresów

problem nie istnieje wg mnie; przejmujesz się nim, gdy celem skrócenia lotu wpinasz się punkt zakrętasem?

>>8. Aspekt edukacyjno-wychowawczy czyli skały to nie panel.

patrz makdonaldyzacja;

miło było wpaść i się wypowiedzieć - to efekt uboczny działań cenzorskich;

poz_dr

* [sjp.pwn.pl]

Wysłane przez: ksaweryn ()
Data: 27 Mar 2025 - 16:25:00

Odnośnie cenzury - Klenio, nie odwracaj kota ogonem jak to masz w zwyczaju. Ja wam obu dałem bana na 24h za offtopic na ogólnodostępnym kanale komunikacji dla wszystkich - na co parę razy już zwracałem uwagę niektórym osobom. To Ty stwierdziłeś dzwoniąc do mnie 10 minut później że jak Cię natychmiast nie przyjmę z powrotem, to nie masz zamiaru wracać na grupę. A jak Ci powiedziałem że tego nie zrobię - to żebym spierdalał.

A potem jeszcze dzwonisz do mnie raz jeszcze, żeby "wyjaśnić sprawę" - przez co naturalnie rozumiesz, żeby mi wytknąć wszystko co Ci się nie podoba w mojej prezesurze.

Z rowerka spadłeś? Widzisz gdzieś miejsce w którym to jest mój problem, albo ja mam się tym przejąć?

Nawiasem mówiąc - zastanówcie się jak takie wymiany na forum publicznym świadczą o klubie dla ludzi z zewnątrz. Pierdzielom się studentek zachciewa? Marudzicie że klubie nie ma nowych ludzi, młodej krwi? Bo tak zawłaszczacie przestrzeń że nie ma tu dla nich miejsca.

Odnośnie tematu właściwego - w ankiecie którą zrobiłem na życzenie Klenia tylko on i jeszcze jedna osoba są przeciwko stałym ekspresom, 15 innych nie ma z tym problemu.

Data: 27 Mar 2025 - 16:50:14

Panie Sewerynie… bez odbioru.

Data: 27 Mar 2025 - 21:28:39

"to problem prawny; ale kwestia odpowiedzialności dotyczy nie tylko nieatestowanego łańcucha; to również problem kontroli stanu wycieranego karabinka; wieszający bierze to na siebie;"

Ciekawa sprawa z tym wycieraniem dolnego karabinka.
Poza miejscem kontaktu liny z aluminowym karabinkiem (spiłowywanie alu przez linę - temat wszystkim znany) to ciekawe będzie trwałe połączenie stal/aluminium (łańcuch/dolny karabinek).

Wysłane przez: dr know ()
Data: 28 Mar 2025 - 10:37:47

>>to ciekawe będzie trwałe połączenie stal/aluminium (łańcuch/dolny karabinek).

doświadczenia z Das Betonu nie wykazały problemu;
[Dach Beton to inna sprawa]

można problem sprawdzić porównując z doświadczeniami z Janówka;

poz_dr

Wysłane przez: herman ()
Data: 31 Mar 2025 - 17:57:25

Odnośnie kierunku karabinków, będę wprowadzał zmiany w kilku punktach. Tak aby były jak najkorzystniejszej się układały.

Wszedłem w łańcuchy ze względu na trwałość. Nylon trzeba wymieniać, wielokrotnie widziałem zerwane taśmy nylonowe na weście...
Łańcuch zrywkowy ma siłę zrywająca 4,5kn.

Łańcuchy widziałe wielokrotnie na weście.

Owszem torba kontrolować przeloty ringi , plakietki a takze łańcuchy i karabinki.

Jeśli uznamy że jakiś łańcuch bardziej przeszkadza niż pomaga to go zdejmiemy.

Stale expresy są dla Nas nie dla przyjezdnych. Żeby nam się wygodniej, szybciej, efektywniej tam wspianło.

Herman

Akcja: ForaWątkiSzukajZaloguj
Przykro nam, ale tylko zarejestrowane osoby mogą pisać na tym forum.
This forum powered by Phorum.