Oliwa intenso, medio czy delicato?- z tego co się orientuję to te określenia to chwyt marketingowy mający na celu odwrócenie uwagi klienta od jakości produktu. Oliwa najwyższej jakości określana jest mianem- extra virgen lub virgen ze względu na swoją kwasowość oraz właściwości organoleptyczne. /
Jak już rozpatrujemy te dwa typy to ich smak zależy od - szczepu oliwek, czasu zebrania oliwek . Przy czym sam smak może mieć wiele "posmaków" trawiasty, gorzkawy, pikantny i różnić się będzie w zależności od wieku oliwy którą próbujemy. Ta sama oliwa miesiąc po tłoczeniu smakuje inaczej niż po 2 miesiącach i jeszcze inaczej po 3 miesiącach. Powinno się ją spożyć do roku od tłoczenia , po roku nie jest zepsuta tylko jej właściwości prozdrowotne się pogarszają.
tu tak na szybko znaleźiony artykuł właśnie o intenso i suave : [
lapontezuela.com]
to co napisałem to wiedza uzyskana od Claudia . Bo też mnie interesowało to zagadnienie

oliwa któą posiadamy to oliva virgin.
jeśli chodzi o możliwość spróbowania- oczywiście
Zmieniany 1 raz(y). Ostatnia zmiana 2021-05-02 22:36 przez kuba.