Klenio,
cytując ciebie
"To że na jurze są ograniczniki to fakt, ale zauważ, że u nas nie ma takich dróg! (chyba poza tą VI.1 na kalcytowej) Nawet na "wielkim wyzwaniu" mamy logiczne obejście (wariant) a nie ograniczniki."potem dodałeśże jedyną jest DDJ.
Pyt. retoryczne: czy jak powiem że Prohibicja jest logicznym obejściem OgrProh to się ze mną zgodzisz?
jezeli pisze w topo "bez krawedzi i rysy po prawej" to jest to ogranicznik. Jeżeli trzeba cos zaznaczać, bo "idac jak puszcza" tuz obok jest łatwiej, to również jest to ogranicznik. Mi to nie przeszkadza bo wiem że w przypadku powstała dzięki temu piękna droga - W.W. A my sami nie chodzimy na Stok. jak puszcza, bo jest dużo dróg a mało miejsca. Nie mam zamiaru ci nic wyrzucać i nie nazwałem cię kłamcą, ale że w tym konkretnym przypadku delikatnie ujmując mówiłeś nieprawdę. Ponieważ - TAK! w topo są ograniczniki!
Różnicę między wariantem i ogranicznikiem na Stokówce wyraźnie wyczuwam. Ogranicznik na Prohibicji tworzy nową jakość, nową trudność i jest logiczny (rysa/krawędź). Zdecydowana większość wariantów na Stokówce nie wnosi jakości/trudności i nie jest logiczna. Dla ciebie i tak mają sens.
W topo jest więcej wariantów nic nie wnoszących (do listy wymienionej wcześniej możesz dodać Konie Wprost, oraz 37a. Wariant do Akcji ring oraz Zacięcia Stokówki). Ktoś to w ogóle robił? Myślałem ze robiłem wszystkie drogi na Stokówce a tu się okazuje że jest pełno mi (i nie tylko mi) nieznanych. Czasem mają nawet osobne nazwy. A do dróg z umownymi ogr można dorzucić jeszcze Przepuklinę Prawostr na której my stosowaliśmy wyjście przez "bambułę".
W tym kontekście uważam czepianie się jednej z najtrudniejszych i najpiękniejszych dróg na Stokówce za kompletny absurd i paranoję. Święte oburzenie, ale ciut (2 lata?) za późno.
Nie musisz się nią chwalić przyjezdnym (ja zamierzam bo jest czym!), a jak chcesz to chwal się wymienionymi przeze mnie "logicznymi inaczej" wariantami które ci odpowiadają. Możesz ją sobie uważać za problem i się jej wstydzić, mnie to rybka. Ale biorąc pod uwagę wszystko powyższe w topo powinna być umieszczona już dawno temu. W nowym może być na liście dróg z ogr. Jej klasa i uroda się sama obroni.
A wypieprzyłbym połowę tych wariantów.
Przy najbliższej wizycie na Stokówce mogę dorzucić kilkanaście (ba! jak się uprę to kilkadziesiąt) nowych, na każdej drodze zejdę trochę w prawo/lewo i powstanie akceptowany wg ciebie logiczny wariant.
Więcej nie mam zamiaru cię do niczego przekonywać, bo powtarzam to samo. Nie miałem również zamiaru cię obrażać. Wątek dotyczył zresztą czegoś innego, a co do Ogr Proh mam jasną opinię i znam opinie innych osób. Niech sobie będzie topo bez wariantów, i topo opisowe z ciekawymi (często klasykami) drogami z ogr/wariantami. Choć ten temat wolę przedyskutować w szerszym gronie.
Pozdrawiam
PS
Co do Prohibicji to oczywiście uważam ją za rewelacyjną drogę (jak wszystkie w tej części i prawie wszystkie w ogóle na Stok
), co wpisałem po przejściu. Kłótnia z Kleniem nie ma na celu jej deprecjonowania! Ale uważam że jej poprowadzenie również wiąże się z koniecznością konsultacji z lokalsami, bo przeloty są mocno z prawej strony, a wchodząc na stopień z Motylej można się zrestować do zera.
PPS
Potencjał na Stokówce jeszcze jest. Na kompletne obicie (bo do prowadzeń są chętni) czekają projekty na Przewieszce. Ja dorzuciłbym ukośną rysę na Przewieszce i jej trawers.