Re: przejścia betonowe...
Wysłane przez:
dr know
()
Data: 24 Sep 2014 - 09:01:14
>>Na lewo od otoczaka, start po deskach - spróbowałeś?
wbijanie w deski jest bardziej męczące niż wkładanie w dziury - a dokładniej wyjmowanie wbitego...może być trudniej nie łatwiej;
>>Ot i widzisz nie tworzysz nowej B skali tylko przeliczasz
chyba nic nie zrozumiałeś - to tak jakbyś skali Verm albo Peak zarzucał, że coś przelicza; a przecie jest jak najbardziej autonomiczna; to Ty chcesz przeliczac nie ja;
dla mnie sprawa jest prosta w be-zero mieści się wszystko do V włącznie - możemy się ewentualnie umówić, że w mieści się w B-;
a napisałem akurat taki przedział bo zrobienie drogi II-kowej czy III-kowej w Das Betonie jest słabo wykonalne...a jeśli znajdzie się taki egzemplarz, to będzie miał taki sam sens jak bulder za II+; ewentualnie drogi po śniegu z wyceną M1+ (a a kurwa takie!);
no i najważniejsze - wartość stopnia betonowego nie musi być tożsama z wartością stopnia z dowolnej innej skali: UIAA, tatrzańskiej zimowo-klasycznej, eM czy innej De;
ważne, żeby działała lokalnie - dla mnie może nie być żadnej skali, a jak ma jakaś być, to adekwatna do miejsca;
ma dla Ciebie pytanie ile w zimowo-klasycznej, ile w eM, a ile w De mają drogi:
Spalonka, Wunż, Betonowy Spaw;
ja zrobiłem w swoim pewnie ze setkę dróg z tego przedziału trudności w rożnych rejonach (Kadzielnia, Wietrznia, Zelejowa, Zakrzówek, Strzegowa, Wdżar, Jasiowe, Ku Dziurze, Janówek, Czosnów, Rudy Kamień i pewnie coś jeszcze) i nie widze:
a) sesnsu,
b) możliwości precyzji przeliczenia,
c) potrzeby;
polecam przykład Gleby - człowieka z lewarem; otóż Gleba będąc na Manewrach (i 1. raz w nowym rejonie) pocisnął fleszem Lewa Rysę - wyceniana w zależności od topo od D5+ do D6-; a w swoim własnym ogródku pierdolił się ze Spalonką tak że Sienkiweicz by tej epopei nie dał rady opisać...
>>Generalnie koncepcja B skali mi się podoba jako ciekawy eksperyment - skoro jednak beton jest oderwany od rzeczywistości to i niech nowa skala będzie oderwana od wszystkiego innego.
jak wyżej - nie zrozumiałeś - skala B jest oderwana od wszystkiego innego - czyt. od wszystkich innych skal;
ona jest związana nierozerwalnie z miejscem (oderwanym od rzeczywistości) - stopień początkowy B0+ jest przypisany najłatwiejszej drodze czyli lokalnemu kamieniowi milowemu; stopień B0 jest pozostawiony dla wszystkiego co ewentualnie powstanie i będzie łatwiejsze; możemy się umówić, że punktem wyjścia jest B1 - może będzie bardziej elegancko;
poz_dr